73 esztendeje, 1944. július 2-án…

…az amerikai légierő legsúlyosabb támadása Budapest és más magyarországi célpontok ellen: 712 gép szőnyegbombázásai súlyos károkat okoznak a csepeli szabadkikötőben, a Hazai Fésűsfonógyárban, a Hungária Kénsavgyárban és a csepeli olajfinomítóban. A Keleti és Nyugati pályaudvarok ellen irányuló támadás a VI. és VII. kerületek lakónegyedeit pusztítja. Bombázzák a szolnoki vasúti híd környékét, a komáromi és a győri pályaudvarokat is.

A második világháború legnagyobb hazai bombatámadása
1944. július 2-án érte Magyarországot a legerősebb szövetséges légitámadás.

Az előző nap Bariban kiadott bevetési parancs értelmében az amerikai 15. légi hadsereg 620 négymotoros B-17 „Flying Fortress” és B-24 „Liberator” típusú nehézbombázója támadást intéz Budapest két rendező pályaudvara, a Weiss Manfréd Művek csepeli gyáregysége, két olajfinomító, valamint Győr ipari célpontjai ellen.
A bombázógépek védelméről a 306. Fighter Wing amerikai egység 300 P-51 „Mustang” és P-38 „Lightning” vadászgépei gondoskodtak. A verőfényes nyári délelőtt nyugalmát a fél tízkor felsivító szirénák baljós hangja verte fel a fővárosban.

Délelőtt tíz körül már jól hallható volt az a délről érkező tompa és egyre jobban erősödő morajlás, amely néhány perccel később félelmetes hangorkánba torkollott.
Az első lehulló bombák 10 óra 10 perckor borították lángba a csepeli szabad kikötő közelében fekvő Shell és Steaua olajfinomítók tartályait. A hatalmasra hízó koromfekete füstfelleg miatt a második hullámban érkező bombázók már nem is látták a célpontot; bombáikat becslés alapján oldották ki.

A pontatlan célzás miatt a bombaszőnyeg egy része Soroksár, Pesterzsébet, illetve Nagytétény házaira esett.
A több hullámban berepülő amerikai gépek Ferencváros rendező pályaudvarát, valamint a Keleti és a Nyugati pályaudvart is támadták, súlyos károkat okozva a VI. és VII. kerület, valamint Újlipótváros háztömbjeiben. Félrecélzott bombák hullottak a híres Duna-parti szállodasorra is.
A bombázás súlyos károkat okozott a csepeli ipari üzemekben és olajfinomítókban, de a pontatlan bombavetés miatt fájdalmas veszteség érte a lakosságot is;

136 halott, 111 sebesült és 370 összeomlott ház a július 2-i bombatámadás szomorú mérlege.

Öldöklő légi csata bontakozott ki a főváros felett

A bombavetésből kiforduló négymotorosokra – miután dél felé vették az irányt –, magassági fölényből támadó Messerschmitt Me-109 vadászgépek csaptak le . A vegyes német–magyar vadászkötelék támadása nyomán hat amerikai nehézbombázó borult lángba, és zuhant a mélybe, sűrű fekete füstcsíkot húzva maga után.
A magyar 101. vadászosztály 18 Me-109 gépe Heppes Aladár osztályparancsnok vezetésével egy 30 bombázóból álló, Budapest határából kirepülő amerikai köteléket támadott meg.

Heppes őrnagy így emlékezett vissza az amerikaiakkal folytatott légi harc izgalmaira:

Felülről zuhantunk a bombázókra. Elképesztő zárótüzet lőttek elénk…

nagy távolságból nyitottam tüzet, rövid sorozatokat adtam a kiszemelt gépre, majd a közelébe kerülve összes tűzfegyveremmel lőttem. A Liberator mind meredekebb süllyedésbe kezdett, majd zuhanásba ment át. Ez másodperecek alatt történt.” A németek a bécsi légiirányító központból Budapest légterébe vezényelt 8. Jagddivision (vadászezred) Messerschmitt, és Focke-Wulf FW-190 típusú gépeivel vettek részt az ütközetben.
Időközben azonban a kirepülő kötelék védelmét biztosító – és jelentős túlerőben lévő – amerikai vadászok is felocsúdtak. A Mustangok felbőszült darazsakként estek a német–magyar vadászpilóták nyakába, és géppuskatűzzel árasztották el a túlerő elől fordulózva kitérni próbáló gépeket.

A 101. osztály a július 2-i elhárító harcokban 9 vadászgépet vesztett,

Takács Pál és Beregszászi Sándor szakaszvezetők, valamint Karnay Endre hadnagy hősi halált haltak.

A magyar vadászok 8 biztos és 7 nem igazolt győzelmet értek el, a 8. Jagddivision pedig 10 sajátgép veszteség ellenében 34 amerikai gép lelövését jelentette. A 15. légi hadsereg 1944. július 2-i hivatalos veszteséglistája szerint összesen 23 gép, ebből 9 vadászgép veszett oda a Magyarország feletti légi csatában.

Július 2-án a 23 éves Ralph K. Hofer hadnagy eltűnése volt az amerikaiak legérzékenyebb személyi vesztesége.

A 16 légi győzelmes ászt, a 15. AAF legsikeresebb vadászpilótáját utoljára Budapest légterében látták,

négy Messerschmitt gyűrűjében. Napokkal később, a boszniai Mostar közelében találták meg lezuhant gépének roncsait, Hofer hadnagy holttestével.

Forrás: origo.hu