A fiatal finnek is életképtelenek

A fiatal finn munkavállalók kevésbé képesek szembenézni az élet nehézségeivel, mint a korábbi generációk, sokan közülük például betegszabadságot kérnek, hogy házi kedvencük halálát meggyászolhassák – állapította meg egy új finn tanulmány.

 A Finn Akadémia és a Munkavédelmi Intézet kutatásának eredményeiről pénteken számolt be a helyi média. Anna Koukkanan, a kutatás egyik résztvevője az intézet holnapján írta, hogy a fiatal munkavállalók akár egy szakítás vagy egy háziállat halála miatt is kivesznek betegszabadságot.

“A hosszú ideje gyógyító orvosok szerint az 1970-es években elképzelhetetlen lett volna, hogy valaki beteget jelentett volna a háziállata halála miatt” – mondta Koukkanan.

A kutató szerint a változás jól türközi azt, ahogy a fiatal alkalmazottak a munkához viszonyulnak. ”Nagyobbak az igényeik a munkával és a munkahelyi elégedettséggel kapcsolatban” – tette hozzá.

Másfelől azonban hajlamosabbak arra, hogy szakemberhez forduljanak a lelki gondjaikkal, mielőtt a probléma komolyra fordul. ”Ez kedvező változás, ám új igényeket vet fel a munkaadókkal szemben” – jegyezte meg Koukkanan.

Finnországban a munkavállaló általában maga dönti el, hogy egy – vagy akár három nap – betegszabadságra megy, az üzemorvosi igazolást elég később is beszerezni.

MTI