Az auschwitzi könyvelőnek 96 évesen is le kell ülnie több év börtönt

Egészségileg alkalmas rá, ezért le kell tölteni négyéves szabadságvesztését a 96 éves Oskar Gröningnek, az egykori auschwitz-birkenaui munkatábor egyik utolsó élő őrének – közölte a hannoveri ügyészség.

A védelemnek a büntetés végrehajtásának elhalasztását célzó kérelmét elutasították – mondta az ügyészség szóvivője. Gröninget “háromszázezer rendbeli gyilkosságban való bűnrészesség miatt” (!) 2015 nyarán ítélte négy év szabadságvesztésre a lüneburgi tartományi bíróság. Az ítélet 2016 novemberében emelkedett jogerőre.

Az orvosszakértő szerint a férfi alkalmas a büntetés letöltésére, ugyanakkor követelmény a megfelelő orvosi és ápolói ellátás a börtönben.

Gröning ügyvédje fellebbez a határozat ellen, szerinte az orvos testileg nem vizsgálta meg védencét. Oskar Gröning a nemzetiszocialista párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1944-ben az úgynevezett magyar akció (Ungarn-Aktion) idején a táborba szállított emberek csomagjait kezelte.

A férfi ellen már 1977-ben is folyt nyomozás, ezt később azonban leállították. A hannoveri ügyészség által indított új perbe beléptek mellékvádlók is, többnyire “holokauszt-túlélők és áldozatok” rokonai, köztük magyar állampolgárok is. Oskar Gröning a bíróság előtt tett vallomásában hangsúlyozta: kétségtelen, hogy “erkölcsileg bűnrészes” a “haláltábor” működtetésében, és ezért bocsánatot kér, ügyének büntetőjogi vonatkozásait azonban a bíróságnak kell megítélnie. Az utolsó tárgyalási napon azt mondta, hogy “nem lett volna szabad közreműködni” mindabban, ami Auschwitzban történt.

A jelek szerint azonban hiába tanúsított bűnbánatot.

MTI