Az olasz kistelepülések egyre erősebben tiltakoznak a migránsok betelepítése miatt

Néhány kisebb olasz településen elkeseredetten tiltakoznak, mivel a kormány a megkérdezésük nélkül telepít be migránsokat.

Egy szicíliai kisváros, Castell’Umberto polgármestere tiltakozásba kezdett a városka polgáraival egyetemben, mivel a kormány a megkérdezése nélkül 50 migránst helyezett el egy, a településen álló régi hotelben – adta hírül a La Republica palermói kiadása.

A városka polgármestere a médiának nyilatkozva elmondta, hogy a Rómából telefonáltak neki, hogy migránsokat helyeznének el egy régi, használaton kívüli hotelben. A polgármester a helyszínre látogatott, hogy szemrevételezze az épületet, ám migránsok akkorra már beköltöztek.

El vagyok keseredve, mivel a kormány a fejünk fölött átnyúlva cselekedett”

– panaszolta a médiának Vincenzo Lionetto Civa polgármester.

A településvezető Facebookon osztotta meg a hírt és a helyiek egy tüntetést szerveztek a hotel előtt.

Idén eddig 85 217 migráns érkezett Olaszországba az olasz belügyminisztérium adatai szerint.
Nem vagyunk rasszisták és nem vagyunk migránsellenesek”
– nyilatkozta a polgármester. Hozzátette: csupán azt szeretnék, ha az érkezőket a törvényeknek megfelelően helyeznék el.

A kormány tervei szerint a migránsokat egyenlően osztanák el országszerte, így nagyjából 1000 olaszra 2,5 migráns jutna. Ebből a szempontból viszont 50 migráns soknak tűnik, ugyanis Castell’Umberto lakóinak száma nem haladja meg a 3200 főt.

A polgármester felháborodása szimpátiára lelt a környező településeken: több mint 35 környékbeli település polgármestere jelezte, hogy csatlakozik a tüntetéshez. A cél, hogy a migránsokat igazságosan osszák el.

A polgármester addig folytatná a tüntetéseket, amíg a migránsok át nem helyezik.

Civo akciója nem egyedülálló: korábban a lombardiai Besnate település polgármestere, Giovanni Corbo éhségsztrájkba kezdett, mivel a megbeszélt 15 migráns helyett a kormány 32 főt küldött. A tiltakozást végül múlt hét pénteken fejezte be a polgármester, mivel ígéretet kapott a migránsok felének átszállásolására.

Civitavecchia, egy Rómától 70 kilométerre északra található település polgármestere is tiltakozásokat helyezett kilátásba, ha megépül a kormány által a városkába álmodott migránsokat regisztráló központ. Antonio Cozzolino polgármester nem értette, hogy Róma miért pont őket választotta ki erre a feladatra, ugyanis a település túl kicsit ehhez.

888.hu