Börtön helyett pénzt kap Farkas Flóri és a programja

Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma részletfizetési megállapodásban garantálta az Országos Roma Önkormányzat számára, hogy nem állnak le a Híd a munka világába program kifizetései a szervezet 1,6 milliárd forintos adóssága ellenére, tegnap a tárca már letagadta, hogy lenne ilyen része az alkunak. Az ügyben hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentés született az V. kerületi ügyészségen.

Úgy tűnik, teljes fejetlenség lett úrrá az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi), mi-után tegnap már saját szerződéseiken sem tudtak kiigazodni a tárca munkatársai. Legalábbis erre utal az a sajtó-helyreigazítási kérelem, amit tegnap küldött lapunknak a Balog Zoltán vezette minisztérium. Ebben ugyanis az Emmi megcáfolná annak a részletfizetési megállapodásnak egyes pontjait, amit maga kötött az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), és amelynek másolatát közérdekűadat-igénylésünk után lapunknak is elküldött.
A cigány szervezetnek kirívóan méltányos feltételeket kínált a minisztérium. Méghozzá annak az 1,6 milliárd forintnak a visszafizetésére, amit a botrányos Híd a munka világába program szabálytalan pénzköltései miatt követel vissza a kormány az ORÖ-től. A májusban kötött szerződés szerint a roma önkormányzatnak a törlesztés első 11 hónapjában mindössze a teljes tartozás alig több mint 3 százalékát kell megfizetnie, összesen 55 millió forintot, azaz havonta ötmilliót.

A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törlesztenie. De nem ez az egyetlen figyelemre méltó részlet az alku részletei között. Kiderült az is, hogy a megállapodás ötödik pontja alapján „a projekt (Híd a munka világába – a szerk.) további kifizetései a követelés teljes összegének megtérüléséig nem kerülnek felfüggesztésre”. Vagyis azután, hogy a minisztérium megállapította, hogy a programban semmilyen szakmai tevékenység nem folyt, és elállt a támogatási szerződéstől, úgy látszik, tovább fizetne a cigány szervezetnek.

A minisztérium szerint ugyanakkor mindez nem igaz. A részletfizetési megállapodásnak ellentmondva azt írták: az egykori Híd a munka világába felzárkóztatási program kapcsán kötött támogatási szerződés megszűnése okán további kifizetések semmilyen formában nem lesznek. Az ügyben többször kerestük az Emmi sajtóosztályát, ám a tárca munkatársai hónapok óta nem elérhetők. Arról érdeklődtünk volna náluk, hogy ha a felzárkóztatási programban további kifizetések nem lesznek, akkor az ORÖ-vel kötött alkuban miért szerepel az, hogy a projekt további kifizetéseit nem függesztik fel.