Magyar-lengyel játszóteret adtak át Varsóban

A magyar és lengyel történelem kiemelkedő alakjaival ismerkedhettek meg a gyerekek játékos formában, a lengyel főváros legújabb játszóterén.

Huszáros hinta és turulmadár formájú mászóka. Egyebek mellett ilyen lengyel és magyar történelmi alakokkal ismerkedhettek meg a gyerekek Varsó legújabb játszóterén. Az akácból és tölgyből készült játszókertet a magyar grafikusművész, Kő Boldizsár tervezte, aki csapatával csaknem 4 hónap alatt építette fel a parkot.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (b) Elzbieta Rafalska lengyel család- és munkaügyi, valamint szociálpolitikai minisztert (k) hallgatja a Szent Wladyslaw (László)

A hinta úgy van kiszerkesztve, hogyha együtt hintázik a két gyerek a közös tengelyen, akkor elindulnak a huszárok, elkezdenek vágtatni, de ha ellentétesen hintáznak, akkor kioltja egymást a két mozgás és akkor megállnak a huszárok, ismerteti a játékokat a tervező. Kiemelte: ez is egy finom biztatás, hogy együtt próbáljuk meg a dolgokat ne egy más ellen.

A varsói magyar nagykövet az átadón arról beszélt: a játékok felidézik a közös lengyel-magyar történelmi eseményeket, amelyekről a legkisebbek akár játék közben is tanulhatnak.

Novák Katalin szintén részt vett a rendezvényen. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár emlékeztetett: Magyarországon november közepén létrehoztak egy alapítványt, amely azért dolgozik majd, hogy a lengyel-magyar barátság tovább erősödjön.

A Magyar-Lengyel Történelmi Játszókertet a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad egyik állomásaként adták át. Az évad keretében húsz hónap alatt 75 lengyel városban több mint 500 magyar rendezvényt tartanak, ezalatt csaknem kétmillióan ismerhetik meg a magyar kultúrát.

(V4 Híradó)