Nyolcvanezer migráns tartózkodik a balkáni útvonalon

A jó idő beköszöntével egyre több migráns érkezik a magyar-szerb határhoz, Szabadkára, miközben az utánpótlás is folyamatos. A balkáni útvonalon jelenleg 80 ezer ember tart az Európai Unió felé. Magyarországon közben már megkezdődtek az előkészületek a második védelmi vonal kiépítéséhez a déli határon.

A Belgrádban várakozó migránsok egyre türelmetlenebbek. Nem terveznek hosszabb távon Szerbiában maradni, minél előbb tovább akarnak indulni Nyugat-Európába. Ahogy nő a feszültség, sokszor egymással is összetűzésekbe keverednek.

Tűzifa, vödrökből kialakított zuhanyzó, mobil illemhelyek, mosdók. A belgrádi buszállomás környéke már egyre jobban hasonlít egy befogadóközpontra.

A tisztálkodáshoz szükséges eszközöket nem a migránsok alakították ki. A szerb fővárosban már napok óta dolgoznak külföldi önkéntesek azt mondják azért, hogy javítsanak a bevándorlók életkörülményein. A humanitáriusok annak ellenére is folytatják a munkát, hogy a szerb kormány folyamatosan kéri őket, hogy csak a táborokban tartózkodó bevándorlókon segítsenek.

Szabadkán a romos téglagyárban vasárnap délelőtt is sokan voltak. A szerb kormány szerint, a táborokban mindenki számára lenne hely, a bevándorlók azonban nem akarnak ezekbe bemenni.

Már voltunk a magyar határnál, de elkaptak minket. Mondták, hogy menjünk táborba, de mi nem akarunk, mert akkor nem próbálkozhatnánk szabadon. – mondta egy pakisztáni migráns.

A balkáni útvonalon jelenleg mintegy 80 ezer ember van, több államban – erről beszélt az M1-en a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hangsúlyozta: idén is arra kell készülni, hogy elhúzódó és tartós ostrom alatt lesz a déli határ.

Hirado.hu nyomán Délhír