Putyin szerint jogos az ukrán nyelvtörvény miatti magyar felháborodás

Putyin jogosnak tartja az ukrán nyelvtörvény miatti felháborodást és nem érti, hogy a nyilvánvaló jogtiprásról miért hallgat egész Európa.

„Egyáltalán nem csodálkozom, hogy Budapest és Bukarest felháborodott az ukrán oktatási törvény kisebbségi nyelveket érintő cikkelyén. Azt azonban csendesen megkérdezem: miért hallgat Európa?! Miért ez a csönd? S miért hallgat akkor, amikor az antiszemita gyilkos Szimon Petljurának szobrot emelnek? Hol vannak ilyenkor az oly sokszor hangoztatott értékek?!”

– tette fel a kérdést Vlagyimir Putyin a Valdaj Klub csütörtök este befejeződő, 14. találkozóján, ahol Hamid Karzai volt afgán elnökkel, Jack Mával, Kína leggazdagabb emberével, az Alibaba Group alapítójával és Asle Tojéval, az oslói Nobel Intézet Kutatási igazgatójával elemezte több mint három órán át a technológiai forradalom által hatalmas sebességgel átalakuló világ helyzetét.

Putyin többször megvédte Donald Trumpot, akit az amerikaiak választottak meg, s ezt szerinte a véleménykülönbségek ellenére is tisztelni kellene. Ostorozta a Nyugat, mindenekelőtt az Egyesült Államok másokat másodrendűként kezelő egoizmusát, a kettős mércét alkalmazó politizálást, de hangsúlyozottan igyekezett felelősségteljes, a jelenlegi felfordult világban a kiszámíthatóságot, a stabilitást képviselő hatalom vezetőjének mutatkozni.

A minket talán legjobban érdeklő ukrán válság kapcsán nem számít gyors megegyezésre, hiszen Kijev folyamatosan gátolja a minszki folyamatot, de mint fogalmazott, Moszkva kivárja, amíg Európa és Ukrajna is képes lesz az általa aláírt megállapodások teljesítésére.

„Egy ideje már a minszki megállapodást garantáló európaiak térfelén pattog a labda, de mi kivárjuk, amíg olyan állapotban lesznek, hogy nyomást gyakoroljanak Kijevre.”

Putyin kiegyensúlyozottságot és nyitottságot sugárzó beszédében oda-odaszúrt a nagyhatalmaknak, így azonnali választ ígért arra az esetre, ha az Egyesült Államok felmondja a szárazföldi állomásoztatású, rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról megkötött (INF) szerződést. Arra a kérdésre azonban, hogy fenyegeti-e a folyamatosan az orosz határok közelében gyakorlatozó NATO az országát, mosolyogva csak annyit mondott:

„Gyakorlatozzanak csak, mindent ellenőrzés alatt tartunk.”

 

MNO