Rendőrséget hívtak a magyarul beszélőkre Révkomáromban. Hol az EU?

Morvai Krisztináék a felvidéki Révkomárom vasútállomásán jártak, ahol 1 db magyar feliratot nem találtak és a személyzet közül senki nem beszélt magyarul, de még angolul sem (egy még ma is kétharmad részben magyarok által lakott városról van szó).

Helyette pökhendi, sértő és fenyegető viselkedést tapasztaltak mind az állomás dolgozói, mind a kiérkező rendőrség részéről. Természetesen őket sem olyan fából faragták, hogy ettől megijedjenek.

A tavaly novemberi látogatás és határozott fellépés eredménye: idén áprilistól magyar nyelven is feltüntetik az információkat a révkomáromi vasútállomáson.

Morvai Krisztina beszámolója:

Kedves Facebook Közösségem!

Folytatjuk a nemzeti gyásznapunkon (a trianoni diktátum évfordulóján) megkezdett sorozatunkat az elszakított területeken élő magyarok jogfosztásának és a nemzeti jogvédelem szükségességének bemutatásáról. A negyedik részben Felvidékre “látogatunk”.

Rendőrséget hívtak a magyarul beszélőkre Révkomáromban. Hol az EU? (videóval)

Megrázó dokumentumfilmünk a felvidéki magyarok teljes jogfosztottságáról 2016 novemberében készült, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és Morvai Krisztina EP képviselő jogvédő-monitorozó körútján. A helyszín a révkomáromi vasútállomás. Hivatalos panaszlevelet írtunk a tapasztalatokról, tiltakoztunk a jogsértések ellen. Tengernyi még a feladat, de egy csatát már megnyertünk – a harcos, bátor felvidéki aktivistákkal együtt: 2017 áprilisában a révkomáromi vasútállomásra kikerült a magyar nyelvű helységnévtábla.

Magyar nyelvű vasúti tábla leleplezáse Komáromban – Képriport

Lépjünk fel minél többen és minél határozottabban az elszakított területeken élő magyarokkal szembeni jogtiprások ellen! (2017. június közepétől a film angol nyelven feliratozott verziója is elérhető, hiszen nem csak “magyar ügyről” van szó, hanem az európai emberi jogi normák durva, szisztematikus megsértéséről is, amiről világszerte minél többeknek tudniuk kell. Bízunk a nemzetközi emberi jogvédő szervek haladéktalan fellépésében is.)