Tilos lesz felvonulni a Székely Szabadság napján

Előbb az egyik kormánypárti román képviselő börtönnel fenyegette az autonómiáért tüntetőket, majd az új bukaresti szocdem vezetés törvényt hozott “a magyar szeparatisták” ellen. Így várta eddig a mélybalkáni államhatalom a pénteken megrendezésre kerülő székely szabadság napját, ám jó káderként a marosvásárhelyi polgármester sem akart kimaradni a jóból: úgy gondolta ő is bevisz egy gyomrost a szervezőknek.

A polgármesteri hivatal a honlapján közzétett sajtóközleményben jelentette be, hogy a pénteken tartandó rendezvény kapcsán ugyan jóváhagyta a székely vértanúk emlékműve melletti megemlékezést,

a résztvevőknek viszont határozottan tilos lesz felvonulni, pláne az úttesten.

A városházán valaki nagyon nagylelkűnek érezhette magát, ugyanis a közlemény külön kihangsúlyozza: a szervezők rendelkezésére bocsátják a Mihai Eminescu Központ nagytermét, “hogy ott kulturális rendezvényeket tartsanak a székely szabadság napja alkalmából”.

A városvezetés azt is “jóvá hagyta hogy legfeljebb tíz résztvevő a prefektusi hivatalhoz menjen, és ott petíciót nyújtson be, amint azt a törvény írja” – áll a közleményben, ám a résztvevőknek ügyelniük kell rá, hogy kizárólag a járdán távozzanak a megemlékezés helyszínéről.

Csak, hogy minden “törvényes, szakszerű és arányos legyen”. Nem kell ide semmi felhajtás.

Pár bozgor majd megint átadja ugyanazt a sajtcetlit, amit az eddigi években is a kukába hajítottunk, csak ne legyenek annyian, hogy “tömegekről” írhasson a nemzetközi sajtó (már az a kevés orgánum, ami hajlandó ezzel foglalkozni).

Persze, “kulturális rendezvényt” azt tarthatnak dögivel, az nem érdekli a külföldi közvéleményt, de a nagy számú tüntetés, na az már véletlenül sem kell.

Így remélhetőleg a csendőrségnek sem kell újabb pereket veszítenie a bíróságon, mint a tavalyi hacacáré után, az nagyon kínos volt, úgyhogy még véletlenül sem ismétlődhet meg.

Alfahír