Ukrán nacionalisták letépték a magyar zászlót a beregszászi városházáról

Kezdetét veszi az ukrán történelemhamisítás.

Eltávolították a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról november 12-én a városban „békésen” tüntető ukrán nacionalisták. Sajtóbeszámolók szerint a magyar lobogót el is akarták égetni, de ezt a rendőrök megakadályozták.

Az esemény a Szvoboda (Szabadság) párthoz köthető. A városháza előtti demonstrációban körülbelül ötven, főként más megyékből érkező aktivista vett részt – írja a Kárpátalja.ma.

 

A katonai egyenruhába és fekete maszkok mögé bújó, „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!”, „Ukrajna mindenek felett!”, és ehhez hasonló jelmondatokat skandáló demonstrálók a Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat 1938-ban történt megalakulását ünnepelték a felvonulással. Ezt pedig összekötötték némi „magyar sovinizmus” elleni, „békés” ordítozással, tüntetéssel és zászlótépéssel.

November 11-én hasonló felvonulás volt Ungváron is, ahol a Karpatszka Szics az ungvári konzulátus előtt „Nem! – a magyar sovinizmusra, Igen! – az ukrán–magyar nemzeti testvériségre” feliratú plakátot helyezett el. A magukat „patriótáknak” valló szélsőségesek néhány kivételtől eltekintve ott is maszkok és fekete füstfelhő mögé bújva lengették fáklyáikat és skandálták lózungjaikat.

888.hu